Met vliegtuigsleper naar “Gedenkbord Eemnes “

DSC02505   vliegtuigmonument

Vandaag ben ik met mijn vliegtuigsleper naar de gedenkplaats in Eemnes gereden waar in 1944 een vliegtuig door de Duitsers uit de lucht werd geschoten.
De mogelijkheid bestaat dat deze vliegtuigsleper dit vliegtuig voor de laatste keer naar de startbaan heeft gesleept. (maar dat weten we niet zeker)

DSC02507   DSC02506

Dit bord is geplaatst ter herinnering aan de bemanning van het geallieerde vliegtuig, dat zwaar beschadigd na een missie op Duitsland, op 20 februari 1944 brandend in Eemnes neerstortte. Van de 7-koppige bemanning kon maar één lid zijn leven redden door vlak voor de crash uit het toestel te springen; de andere zes kwamen om het leven. Van vijf van hen werden stoffelijke resten geborgen, de radiotelegrafist sergeant Humphrey Watkin Hughes werd niet teruggevonden. Hij vond zijn graf in de diepe krater, die het vliegtuig in de grond sloeg. De geborgen bemanningsleden liggen op de begraafplaats De Rusthof bij Amersfoort begraven. In overleg met zijn familie in Wales, zo vertelde de schrijver van het boek “Vrijheidsmonument Eemnes”: Jaap van der Woude, werd besloten dat de stoffelijke resten van Humphrey hier in het veldgraf zouden blijven rusten. De omgekomen bemanningsleden waren: Ramsay Stanners, 21 jaar, Royce Frankett, 29 jaar, Rtnest Hopcraft, 22 jaar, Ainsley Charles George Merces, 21 jaar, Thomas James Brewer, 21 jaar, Humphrey Watkin Hughes, 29 jaar. Bij het ruimen van wat dieper gelegen vliegtuigresten door een Hilversumse schroothandel werden enkele jaren na de bevrijding stoffelijke resten aangetroffen, waarna men de berging staakte.

DSC02504   DSC02503

 Stanners besloot boven land tegaan en rondjes te vliegen om de bemanningte laten springen. Tijdens deze manoeuvrebrak een deel van de door brand verzwaktevleugel af, waardoor het toestel volkomenonbestuurbaar op de kop draaide. AlleenFlying Officer RCAF Edward J.C. Kryskowkon door het geopende luik ontsnappen. Hij zou de rest van de oorlog in Eemnes als‘doofstomme’ ondergedoken blijven. De zesoverigen zijn met het toestel terecht gekomen in het land van Jaap Verdegaal ten oosten vande Zuidervenweg en ten noorden van de Anna Louwenweg in de Zuidpolder te Eemnes Binnen. Van vijf bemanningsleden zijn destoffelijke resten geborgen en begraven op de‘De Rusthof te Leusden, plot 13, rij 9. Sergeant Humphrey W. Huhges is altijd vermist
gebleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s